Zdrowe i smaczne przekąski – 5 sprawdzonych pomysłów.

Przekąski na stałe zagościły w naszych jadłospisach. Wielu z nas nie tylko podjada je między posiłkami, ale nawet zastępuje tradycyjne posiłki większą ilością małych, smacznych przekąsek. Oczywiście trendu tego nie można ocenić jednoznacznie pozytywnie czy negatywnie.

Wiele zależy, bowiem od tego, jakie produkty będziemy wybierać.

Inaczej, bowiem nasze ciało reagować będzie na zdrowe i pełnowartościowe przekąski z warzyw, owoców czy produktów nisko przetworzonych a inaczej na dieta składająca się głównie z soli, cukru i tłuszczów prostych. Niestety lawinowo rośnie liczba “snacków” właśnie z tej drugiej grupy.

W krajach wysoko rozwiniętych, w których występuje wręcz plaga otyłości wśród dzieci i młodzieży stanowią one blisko 30% spożywanych pokarmów. Jako alternatywę, warto więc poznać zdrowe i smaczne przekąski, które przygotujemy w kilka chwil. Mogą one stać się doskonałym wyborem zarówno podczas seansu filmowego czy imprezy ze znajomymi jak i również pieszych wycieczek czy jako drugie śniadanie do pracy.

Owoce – ponadczasowe źródło witamin

Do najchętniej wybieranych i najłatwiejszych w przygotowanie przekąsek należą te składający się głównie z owoców. Lubią je szczególnie dzieci. Zarówno banany w czekoladzie, jak i jabłka z masłem orzechowym lub w formie pieczonej na pewno zaspokoją każdego łakomczucha.

Bakalie – do wyboru do koloru

Truskawki i winogronaLiczne owoce Południowe oraz orzechy z powodzeniem stosować można nie tylko, jako składniki cukiernicze, ale także w formie przekąsek. Część z nich jak rodzynki, daktyle, orzechy włoskie czy ziemne nie potrzebują praktycznie żadnej obróbki część jak orzechy nerkowca możemy dodatkowo uprażyć lub przypiec.

A może nabiał?

Pomimo iż różnego rodzaju serki nie są czymś, co przychodzi na myśl w pierwszej chwili, jako idealna przekąska można zdziwić się na jak wiele sposobów można je wykorzystać. I tu również sukces tkwi w prostocie. Serek wiejski z owocami czy jogurt naturalny z syropem klonowym to tylko niektóre z popularnych przepisów na przekąski bazujące na mleku.

Ile warzyw tyle przepisów

Kulki owocowePraktycznie niewykorzystaną skarbnicę przekąsek znaleźć możemy w dostępnych przez cały rok warzywach. Wykorzystać możemy je w formie pieczonej, suszonej, smażonej, na surowo czy w licznych kombinacjach. Pomidorki koktajlowe z bazylią, papryka z sosem czosnkowym, guacamole czy pizzę z cukinii to dopiero początek “przygody” z roślinnymi przekąskami.

Ciecierzyca – nie tylko na hummus

Mimo iż hummus w różnych smakach z różnymi dodatkami sam w sobie stanowi genialną przekąskę nie jest jednym wykorzystaniem ciecierzycy w codziennej diecie. Ta po namoczeniu w wodzie i obróbce cieplne również nadaje się, jako wyśmienita przekąska.

Autor

  • Pasjonuje ją las i dzikie zwierzęta. Często wybiera się na piesze wycieczki. Jej praca to ekonomia i zarządzanie zespołem pracowników. Jako hobby wymienia gotowanie potraw kuchni azjatyckiej, podróże i malowanie obrazów.